Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ο Πολύδωρος θυμάται



πηγή: Όλα είναι δρόμος
Δανιηλίδης Πολύδωρος. Στέλεχος του κομμουνιστικού κινήματος από τους πρωτεργάτες του μ-λ κινήματος. Γεννήθηκε στη Προποντίδα το 1899. Εργαζόμενος από τα παιδικά του χρόνια, βρέθηκε στη Ρουμανία και από εκεί εθελοντής στον ελληνικό στρατό στο Α' Π.Π.. Επηρεασμένος από τις αντιπολεμικές και σοσιαλιστικές διακηρύξεις, αρνήθηκε να πάει στο μέτωπο της Ουκρανίας ενάντια στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Μέλος του ΣΕΚΕ το 1920, φυλακίστηκε για την αντιπολεμική του δράση. Εργάστηκε ως λιμενεργάτης και αναδείχτηκε σε συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ, γνωρίζοντας συνεχείς διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες.
Στα 1933  - 1934 σπούδασε στη λενινιστική σχολή της Μόσχας. Κατά τη δικτατορία του Μεταξά φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία και εξορίστηκε στη Γαύδο. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την κατοχή, συμμετείχε στη συγκρότηση και την ηγεσία του ΕΛΑΣ,  ως ο πολιτικός καθοδηγητής της ΚΕ του ΕΛΑΣ από μεριάς του κόμματος, και της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Διαφώνησε με τις συμφωνίες του Λιβάνου, της Καζέρτας και της Βάρκιζας. Στο 7ο συνέδριο του ΚΚΕ, το 1945, εκλέχτηκε μέλος της ΚΕΕ του κόμματος. Υπήρξε στέλεχος του ΔΣΕ και μετά την ήττα εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία.
Αντιτάχθηκε στη λεγόμενη "6η ολομέλεια" που ανέτρεψε την ηγεσία Ζαχαριάδη, θεωρώντας παράνομη την επέμβαση ξένων κομμάτων στα εσωτερικά του ΚΚΕ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 διαγράφτηκε από το ΚΚΕ και συμμετείχε στη συγκρότηση των οργανώσεων με τον τίτλο ΚΚΕμ.λ, που ιδρύθηκαν από διαφωνούντες με την 6η ολομέλεια και την ρεβιζιονιστική στροφή του κομμουνιστικού κινήματος. Επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα και εντάχθηκε στη καθοδήγηση της Οργάνωσης Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ). Το 1976 στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚΕ(μ-λ) εκλέχτηκε γραμματέας του κόμματος. Μετά την κρίση του 1981 και τη διάλυση του ΚΚΕ(μ-λ) τάχθηκε με την ομάδα της "Αριστερής Πολιτικής". Πέθανε το 1990 και έγραψε το βιβλίο που σας παρουσιάζουμε. 
Δικά του είναι και τα δύο κείμενα που ακολουθούν στις επόμενες αναρτήσεις. Το ένα είναι γράμμα του στη ΚΕ του ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του 1956 και το άλλο σημείωμά του για τον Θόδωρο Μακρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: