Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Η φωνή του TKP/ML στην Ελλάδα

Το 1980 σε μια εποχή έντονης αποσταθεροποίησης του αστικού πολιτικού σκηνικού στη Τουρκία και αναβάθμισης του ρόλου της ως προς τους σκοπούς των ιμπεριαλιστών από τη μια, και έντασης των κινητοποιήσεων του λαϊκού παράγοντα από την άλλη πραγματοποιήθηκε ένα από τα πιο σκληρά πραξικοπήματα.

Είχε ήδη προηγηθεί η κήρυξη στρατιωτικού νόμου σε πολλές περιοχές της χώρας από τη κυβέρνηση Ντεμιρέλ. Η χούντα του Εβρέν εκτός από τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος έφερε και τις πιο σκληρές διώξεις που γνώρισαν οι λαοί της Τουρκίας, οι αγωνιστές και οι οργανώσεις της Αριστεράς. Χιλιάδες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν. Πολλοί μέσα από τεράστιες δυσκολίες κατόρθωσαν να αποδράσουν, να περάσουν στην Ελλάδα και ακόλουθα στη πολιτική εξορία στην Ευρώπη. Βασανισμένοι και αρκετοί με μόνιμες βλάβες στην υγεία τους.

Παρ' όλα αυτά δε σταμάτησαν. Συνέχισαν τον αγώνα τους για όσα χρόνια που βρισκόντουσαν στην Ελλάδα. Εκείνη τη περίοδο, τη δεκαετία του '80, οι σύντροφοι του TKP/ML εξέδιδαν τη "Φωνή του TKP/ML" της οποίας τρία τεύχη δημοσιεύουμε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: