Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Για την πορεία του Μ-Λ κινήματος στο εσωτερικό και διεθνώς



κατεβάστε το σε μορφή pdf

Αυτό το κείμενο, με το οποίο συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στο Μ-Λ κίνημα, αποτελεί ντοκουμέντο της 4ης συνδιάσκεψης του ΚΚΕ(μ-λ) που έγινε τον Απρίλη του 1992. Δέκα χρόνια μετά την ανασυγκρότησή του και σχεδόν αμέσως μετά τις καταρρεύσεις των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού", η ανάγκη για έναν απολογισμό της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος "στο εσωτερικό και διεθνώς" ήταν περισσότερο από απαραίτητη! Ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Αυτό επιχείρησε το ΚΚΕ(μ-λ) σε αυτή του τη συνδιάσκεψη της οποίας ξεχωριστό κείμενο είναι αυτό που σας παρουσιάζουμε εδώ.
Μια ανάγκη όχι για να αναθεωρήσει, να ωραιοποιήσει ή να δικαιολογήσει κανείς τη στάση του, τα προηγούμενα χρόνια της νίκης και της ήττας, αλλά για να βγάλει νηφάλια και ψύχραιμα συμπεράσματα για να διδαχθεί από το χθες για να πολεμήσει καλύτερα αύριο. Αυτή η στάση είναι εκείνη που βοήθησε πολλές γενιές κομμουνιστών να σπρώξουν προς τα μπρος τον τροχό της ιστορίας.

Χρέος όλων μας είναι να μελετήσουμε και να εμβαθύνουμε στη θεωρητική και πρακτική μας κληρονομιά χωρίς οποιεσδήπτε μονομέρειες και χωρίς φόβο να σταθούμε με αυστηρότητα ακόμη και απέναντι στον εαυτό μας. Η ιστορία δεν τελειώνει ποτέ. Όπως και η μελέτη της. Σε μια περίοδο που όλοι, από το ίδιο το σύστημα έως τους σύγχρονους ρεβιζιονιστές του ΚΚΕ, αναθεωρούν διαστρεβλώνουν ή αποκρύπτουν την ιστορία, χρέος των κομμουνιστών, όλων όσων πάλεψαν και παλεύουν για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, είναι να διηγηθούν, να υπερασπιστούν και να προβάλουν την ιστορία μας. Είτε με μελέτες είτε ακόμη και με προσωπικές αφηγήσεις. Ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές εκτιμήσεις. Γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να αφεθεί η ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος στα δοκίμια του σημερινού ΚΚΕ και του μ-λ κινήματος στην υπό αναστολή ΚΟΕ!
Να ζητήσουμε συγγνώμη για το ότι αυτό το κείμενο δημοσιεύεται γεμάτο με υπογραμμίσεις και σημειώσεις αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε εφικτό να βρούμε ένα καθαρό κείμενο! Μόλις το καταφέρουμε θα το διορθώσουμε.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί σε κάθε σχόλιό σου πρέπει να γράφεις για την ΚΟΕ και μάλιστα να γράφεις σχόλια που δεν στέκουν όπως τα περί "υπό αναστολής". Δίνεις την εντύπωση ότι έχεις εμμονές και αυτό δεν βοηθά τη φήμη του μπλογκ.
Αλλά αν με το καλό προχωρήσει η υπόθεση της ΠΑΑΣ, θα κατεβάζει ξεχωριστά πανώ το μ-λ και ξεχωριστά το Μ-Λ; Θα βγάζει ξεχωριστές ανακοινώσεις το μ-λ και ξεχωριστές το Μ-Λ ; ή μόνο όταν οργανωτικά ενωθούν τότε θα σταματήσουν; Δε νομίζω.

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Εγώ πάλι δε καταλαβαίνω γιατί εξακολουθείς να διαψεύδεις κάτι που υπάρχει στην ανακοίνωση της ΚΟΕ: η ΚΟΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας της σαν απαραίτητο βήμα ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ενιαίας έκφρασής του. Δες το και εδώ και διέψευσέ το:
http://koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4279:2013-07-05-16-06-22&catid=25:2010-01-27-15-12-07&Itemid=114.
Από εκεί και πέρα στο μπλογκ αντιπαράθεση κάνουμε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, η ΚΟΕ γιατί να αποτελεί εξαίρεση δηλαδή;
Τέλος το πρόβλημα είναι στο ότι αναφέρομαι στη ΚΟΕ ή στο αν αυτά που λέω στέκουν ή όχι;
Από και ως που ένα συνεργατικό σχήμα καταργεί την αυτοτελή παρουσία των δυνάμεων που το αποτελούν; Προφανώς και μπορούν οι δυνάμεις που το συγκροτούν να κατεβάζουν και δικά τους πανό.
Η ΠΑΑΣ δεν είναι ενιαίο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον μετατράπηκε σε τέτοιο, ή μήπως και αυτό είναι της φαντασίας μου;
Αν η φήμη του μπλογκ εξαρτάται από το να κάνω γαργάρα τις απόψεις μας για τις άλλες δυνάμεις τότε καλύτερα θα ήταν να το κλείσω!

Ανώνυμος είπε...

Πρώτο θέμα είναι ότι δείχνεις να έχεις εμμονές, "κολλήματα". Με κάθε αφορμή, κοτσάρεις και κάτι για την ΚΟΕ. Αυτό δεν βοηθά το μπλογκ.Εν προκειμένω, θα ταίριαζε να αναφέρεσαι στην ΚΟΕ, αν αυτή διαστρέβλωνε την ιστορία του μ-λ κινήματος κατά τον τρόπο που κάνει το ΚΚΕ για την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, ιδιαίτερα δε αν το έκανε αυτό για να δικαιολογήσει τη σημερινή του(της) τακτική. Το κάνει αυτό η ΚΟΕ; Αν ναι, τότε, προφανώς και μην κάνει γαργάρα τις απόψεις σου για αυτή τη λαθροχειρία. Αν όμως αυτή η λαθροχειρία δεν υπάρχει, τότε, το να γράφεις για την κάθε ΚΟΕ επί παντός επιστητού,δείχνει κόλλημα.
Δεύτερο θέμα είναι ότι παίζεις με τις λέξεις και αυτά που λες πράγματι "δεν στέκουν". Το "υπό αναστολή" σημαίνει ότι αναστέλλεται η λειτουργία της. Το "αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας" σημαίνει κάτι άλλο.
Τέλος, σε ρώτησα κάτι συγκεκριμένο. Αν προχωρήσει η ΠΑΑΣ σε κάτι πιο ενιαίο όπως ο ΣΥΡΙΖΑ (δεν εννοώ να γίνει πολιτικά σαν το ΣΥΡΙΖΑ),τότε θα χρειαστούν "απαραίτητα βήματα ενίσχυσής της και της ενιαίας έκφρασής της" ή όχι; Θα χρειάζεται να βγαίνουν ξεχωριστές ανακοινώσεις, πανώ και σημαίες ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ; Εδώ ήδη συχνά αυτό συμβαίνει...

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Σε όλα τα χρόνια της παρουσίας του μπλογκ, από το καλοκαίρι του 2008, σε σύνολο 9295 αναρτήσεων στη ΚΟΕ, αναφερόμαστε στις 13, άντε να μου ξεφεύγουν και κάποιες γενικότερου περιεχομένου. Στη δε βιβλιοθήκη υπάρχει αναφορά σε αυτή σε δύο!
Τέτοια εμμονή!
Για το τι λέει και τι όχι η ΚΟΕ, ως συνεχιστής της Α/συνέχεια, για την ιστορία διάβασέ το σχετικό κείμενο και απάντησε.
Πράγματι το "υπό αναστολή" είναι λάθος! Είναι ήδη σε αναστολή.
Γι' αυτό και στις διαδηλώσεις πλέον κατεβαίνει με ανυπόγραφο πανό (διαδήλωση κατά του Σόιμπλε). Αν πάλι δεν ...καταλαβαίνω θες εξηγησέ μου, μπας και καταλάβω.
Όσο για την ΠΑΑΣ δε ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον αλλά προς το παρών τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται. Δεν υπάρχει λόγος.
Αν γίνει ενιαίο κόμμα ένα συνεργατικό σχήμα τότε τα κόμματα που το συναπαρτίζουν αυτοκαταργούνται, το πολύ πολύ να μετατραπούν σε ξεχωριστές τάσεις - φράξιες. Όπως και αν το βαφτίζουν. Οπότε τι νόημα έχει να συζητάμε για ξεχωριστά πανό με υπογραφές που δεν θα ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα;
Αυτά λέει η απλή λογική μου.

Ανώνυμος είπε...

Το μπανεράκι ότι "αναστέλεις την αυτοτελή δημόσια εμφάνισή" σου για λίγες μέρες για να πας στην κατασκήνωση, το συμπεριλαμβάνεις ή όχι στις 13 φορές; Γιατί για κάτι τέτοια είναι που σου λέω για "εμμονές".
Όμως αυτά τα "δεν είναι υπό αναστολή-είναι ήδη σε αναστολή" είναι "συνδικαλιές", ειδικά αφού ακριβώς από κάτω παραδέχεσαι ότι είχε ξεχωριστή δημόσια εμφάνιση σε μια κινητοποίηση, αλλά χωρίς τα διακριτικά της.
Τέλος, σε βλέπω πολύ πιο αυστηρό για την ΠΑΑΣ από όσο θα έπρεπε. Δηλαδή, μόνο αφού μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα θα υπάρξει ανάγκη για "αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας έκφρασης", που και πάλι αφήνεις και το παραθυράκι να παραμείνουν τα συνιστώντα κόμματα ως τάσεις; Κρίμα.Αν υιοθετούνταν μια τέτοια στάση θα έπληττε την αξιοπιστία της υπόθεσης του προχωρήματος της ΠΑΑΣ.Ευτυχώς πάντως που δεν εισακούεσαι και σε διάφορες περιστάσεις δεν βγήκαν τρεις ανακοινώσεις (ΠΑΑΣ, μ-λ, Μ-Λ).

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ΚΟΕτζη ή θα υπερασπιστείς την ΚΟΕ με θετικό τρόπο ή σταμάτα το κλαψούρισμα και την "κριτική" γιατί το μπλογκ ασχολείται με αυτή. Σιγά την ενασχόληση δηλαδή! Διαστρεβλώνεις ακόμη και αυτά που σου απαντάει ο Α.σ.Γ.. Που το είδες ότι μιλάει για αναστολή, για αυτοκατάργηση μιλάει. Όσο για τις οργανωμένες τάσεις και τις φράξιες δεν αναφέρονται στο ...υποθετικό κόμμα της ΠΑΑΣ αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ. Εσύ ως ΚΟΕτζής, άρα και του μ-λ κινήματος υποθέτω :), τι γνώμη έχεις γι' αυτό;
Υπερασπίσου λοιπόν την ΚΟΕ και τις επιλογές της με επιχειρήματα και μη ρωτάς τι θα κάνουν οι άλλοι σε υποθετικές περιπτώσεις. Μπορείς;

Ν.

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο αυτό, που αποτέλεσε απόφαση του ΚΚΕ(μ-λ) για την ιστορία του μ-λ κινήματος το είχε γράψει ο Ηλίας Καμαρέτσος. Όποιος το έχει διαβάσει, θα θυμάται πως πρόκειται για ένα κείμενο με άποψη, ένα κείμενο που παίρνει θέση - μακριά από μεσοβέζικες απαντήσεις και αγνωστικισμούς - όπως άλλωστε μας συνήθιζε ο Ηλίας....στο καλό Ηλία, θα μας λείψεις.

χ.